Info
Samproduksjon med Kompani Årnes
Urpremiere: 13. august, 2021
Samarbeid: SØaR danse og teaterfestival
Varighet: 30 minutter
Medvirkende
I ROLLENE
Knut: Mikkel Are Olsenlund
Kåre: Jan Nicolai Wesnes
Ruth: Malene Aarseth
Rita: Britt Årnes

Eldre kvinne (stemme):
Aase Aarseth
Nyhetsoppleser (stemme): Jon Erik Myre

KUNSTNERISK TEAM

Koreografi: Britt Årnes
Manus og regi: Richard Olsen
Produsenter: Jon Erik Myre og Britt Årnes
Lys- og lyddesign/Teknisk avvikling: Victor Phillipson
Scenografi: Victor Phillipson

PR

Plakatfoto: Gunstein Myre
Plakatdesign: Truls Ødegård og Jon Erik Myre
Spillested
Kilden Teater og Konserthus, Multisalen
Støttet av
SØaR danse- og teaterfestival, Cultiva Ekspress, Fritt Ord, Bergesenstiftelsen, Scenekunst Sør og Cultiva Superekspress
Takk til
Odderøyas venner v/Steiner Ose, Oscarsborg museum v/Morten Svinndal og Gry Larsson, Vågsbygd videregående skole v/Karina Folkestad og Carla Jung, og Benjamin Eidså

Vorbereitet

av Britt Årnes og Richard Olsen

Vi er i 2021. Gjennom lydanlegget hører vi stemmen til en 103 år gammel kvinne. Den er klar og klok, fylt med overskudd og humør. Oslo skulle bombes. Brått skrus tiden tilbake.

Det er april 1940. Den tyske Kriegsmarine klargjør sine skip for noe stort. Europa er i høyspenn og spør seg hvor denne flåten vil sette kurs. I Norge spørres det derimot om vaktholdet kan reduseres av hensyn til jordbruket. På et kystfort et sted i Norge møter vi et underbemannet b-lag av norsk sikkerhet.


Vi møter to menige som er ved å gå på veggen av kjedsomhet, og to kvinner som er lei av undertrykking og kvinnesysler. Gjennom hver enkeltes, og deres kollektive måte å se på alternativ bruk av utstyr, blir vi bedre kjent med dem. Med dette som tidsfordriv går tiden fort. Over radioen får de plutselig høre om den tyske flåten som er på vei. Nå skal instruksen de skulle ha øvd på settes ut i live – problemet er bare at de ikke har øvd. Når både tiden og alarmen har gått, blir de møtt av virkeligheten. Klarer denne besetningen å nedkjempe et av Nazi-tysklands store flaggskip?

I VORBEREITET settes søkelyset på forberedelsene som ble gjort før okkupasjonen av Norge 9.april 1940. For hvor godt forberedt var vi egentlig? Med et dypdykk i Norges historie skal de medvirkende fortelle en viktig historie, presentert gjennom dans og fysisk teater. Historien skildrer hva som skjedde i tiden før Norge ble okkupert, da forberedelsene til okkupasjonen ble kraftig nedprioritert, og hvilke konsekvenser dette fikk. Forestillingen tar opp både viktige og alvorlige situasjoner, og belyser det i en hårfin balanse mellom alvor og humor.

Forestillingen stiller også spørsmål ved mangelen på forberedelser og en plan, og hvordan vi igjen kunne være så uforberedt, både 22. juli 2011, og 12. mars 2020. Hvorfor havner vi gjentatte ganger i en situasjon hvor vi har glemt bakgrunnen for utsagn som “Aldri mer 9.april”?

Medvirkende

Britt Årnes
Produsent, koreograf og “Rita”

Richard Olsen
Regissør og dramatiker

Jan Nicolai Wesnes
“Kåre”

Malene Aarseth
“Ruth”

Tilbakemeldinger fra publikum

“Det skal godt gjøres å lage et dansenummer basert på hendelser under 2. verdenskrig, med både respekt, seriøsitet, troverdighet og humor. Men nettopp det klarte Kompani Årnes og Kanon Produksjon med stykket Vorbereitet, som tar for seg okkupasjonen av Norge fra en helt annen vinkel enn det vi er vant med. Ingen krigshelter. Ingen forrædere. Bare helt vanlige nordmenn (og -kvinner) som gjorde så godt de kunne for å utfordre nazistene som kom uventet inn Oslofjorden. Håper virkelig det blir flere oppsetninger i fremtiden!”
– Ingvild Stallemo

“Gripende forestilling. Publikum blir tatt med tilbake i tid, gjennom musikk, stil og stemning. Alvorlig, med et lekent og humoristisk preg, en perfekt balanse! Fin harmoni blant aktørene, som utfyller hverandres individuelle karakterer. Servert lett og lekent, og med flere forskjellige dansestiler i ett og samme nummer.”
– Vilde Wendela Christensen