Det heldige skipet

Info
Egenproduksjon
Urpremiere: 9. september, 2022
Øvrige forestillinger: 10., 11. og 16.-18. september, 2022
Den Kulturelle Skolesekken: 17.-20. oktober, 2022
Samproduksjon: D/S Hestmanden – Norsk Krigsseilermuseum
Varighet: 70 minutter
Medvirkende
I ROLLENE
Oskar: André Lassemo
Ingvald: Jon Erik Myre

Forteller (stemme):
Lasse Lindtner
Kaptein Jentoft (stemme): Åsmund-Brede Eike

KUNSTNERISK TEAM

Manus: Jon Erik Myre og André Lassemo
Regissør og dramaturg: Åsmund Brede Eike
Manuskonsulenter: Kristian Landmark og Kjetil Kro Sørborg
Komponist/musikalsk ansvarlig: Jon Erik Myre
Musikalske arrangører: Jon Erik Myre og Tormod Tvete Vik
Orkestrator: Lars Lunde
Dirigent (Budapest Scoring): Péter Illényi
Kostymedesign: Rebecca Dahle
Kostymemakere: Rebecca Dahle og Ylva Lovise Bolkan
Scenografi og rekvisitt: Kanon Produksjon
Rekvisittdekor: Julia Myllykangas
Lyddesigner: Kristian Bronebakk
Lysdesigner og teknisk avvikler: Victor Phillipson
Studiotekniker – NorDubb: Harald Lindebrekke

STUDIO – BUDAPEST

Session-produsent: Bálint Sapszon
Orkesterkoordinator: Bertalan Veér
Studiotekniker: Dénes Rédly
Pro Tools-operatør: Viktor Szabó
Video-team: Viktor Szende, László Varga og Lászlò Zombori

PR

Plakatfoto: Simon Scotting og Hilfred Mikalsen
Plakatdesign: Gunstein Myre og Jon Erik Myre
Program, forestillingsbilder og video: Gunstein Myre
Spillested
D/S Hestmanden // Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter, Andøyveien, Kristiansand
Støttet av
Fritt Ord, Bergessenstiftelsen, Tom Wilhelmsens Stiftelse, Agder Fylkeskommune, Scenekunst Sør, Cultiva Ekspress, Kristiansand Kommune og Fond for frilansere. Forestillingen er utviklet med støtte av Fritt Ord, Agder Fylkeskommune, Cultiva Ekspress og Scenekunst Sør
Takk til
Stian Engedal Lunde, Gro Eikeland og Thea Eriksen v/Vest-Agder-museet, Lars Lunde, Ragnar Bjerkreim, Andreas L. Molde, Hilfred Mikalsen, Julia Myllykangas, Tiina Myllykangas, Teateret i Kristiansand, Cecilie N. Nore, Mathias Gunnulfsen, Anne Helene Halvorsen, Henriette Lerstad, Ronnie Mega Herdlevær, Kai Haugen, Jan Oskar Leonhard Pettersen, Joakim Skevik, Marte Hansen, Anita B. og Roald Straumann og familiene Myre og Lassemo.

Det heldige skipet

– en krigsseilerhistorie

av og med Jon Erik Myre og André Lassemo

2. verdenskrig er i full gang. Den norske handelsflåten blir brikker i en total krig, og norske sjøfolk står brått midt i kampens hete, enten de selv vil det eller ei. Vår historie begynner når beskjeden om at tyskerne har inntatt Norge nettopp har nådd mannskapet. Vi følger karakterene Ingvald og Oskar, to svogere som arbeider om bord på D/S Hestmanden. Deres reise, situasjonene skipet og dets mannskap havner i, og svogernes hjemkomst, presenteres gjennom møter dem i mellom, bokstavelig talt mellom slagene.

Teaterforestillingen tar utgangspunkt i dokumenter og intervjuer gjort av krigsseilere under 2. verdenskrig. Det historiske bakteppet til denne forestillingen, så vel som Hestmandens opplevelser, bygger direkte på kilder hentet fra Norsk krigsseilermuseum ved Vest-Agder-museet. De to hovedkarakterenes liv, opplevelser, og samtaler seg imellom er fiktive, men er inspirert av intervjuer av tidligere krigsseilere. Forestillingen er et samarbeidsprosjekt mellom teaterkompaniet Kanon Produksjon og D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum ved Vest-Agder-museet, og skal spilles om bord på skipet D/S Hestmanden i september 2022.

Hør musikken på Spotify

Medvirkende

André Lassemo
«Oskar»

Jon Erik Myre
«Ingvald»

Lasse Lindtner
Fortellerstemme

Rebecca Dahle
Kostymedesigner

Kristian Bronebakk
Lyddesigner

Victor Phillipson
Lysdesigner/teknisk avvikler

Tilbakemeldinger fra publikum

«Som sønn av krigsseiler og leder av Agder Krigsseileres Minneforening var det med en viss spenning og litt skepsis jeg satte meg ned i lasterommet på Hestmanden til forestillingen Det heldige skipet. Da jeg gikk derfra følte jeg at jeg hadde vært med på noe stort ! De to skuespillerne, samspillet, regien, rammen- alt stemte og gav meg og helt sikkert også de andre tilskuerne en uforglemmelig opplevelse. Jeg kan trygt si at jeg kom nærmere de opplevelser krigsseilerne måtte hatt. Stor takk!!»
– Arne Lervik (Leder av Agder Krigsseilers Minneforening)

«DET HELDIGE SKIPET levendegjør D/S Hestmandens og krigsseilernes historie på en unik måte. Lokalet til teaterstykket gir det hele en ekstra dimensjon, – her får man en bit av den viktige krigsseilerhistorien i autentiske omgivelser i Hestmandens lasterom. Skuespillerne leverer solide og troverdige tolkninger av krigsseilernes opplevelser, og setter fokus på flere av følelsene krigsseilerne må ha gått gjennom, – alt fra sinne, sorg og dødsangst, til glede, samhold og kampvilje. DET HELDIGE SKIPET setter sine spor hos publikum, og er et viktig bidrag i formidlingen av krigsseilerhistorien.»
– Ragnhild Bie (Konservator på D/S Hestmanden)

«Dette var en fantastisk forestilling! Vi ble grepet av både en sterk historie og sterke skuespillerprestasjoner. Vi har nå sett og latt oss begeistre av 4 ulike produksjoner fra Kanon Produksjon og ble også denne gangen imponert! Myre og Lassemo klarer å formidle en sterk og viktig historie, og det at forestillingen foregår ombord på Hestmanden skaper en utrolig sterk ramme rundt stykket. Håper virkelig flere får mulighet til å se denne forestillingen! Som lærer i videregående skole på Østlandet tenker jeg det å se DET HELDIGE SKIPET hadde vært en ypperlig mulighet for elever til å bli bedre kjent med denne viktige delen av norsk historie.»
– Begeistret hilsen fra Karin og Tor Borøy

«I en god time blir vi en del av de to krigsseilernes liv. Med både lukt, hørsel og syn er vi tett, tett på disse to menneskenes dramatiske skjebne der langt ute på havet. Vi er der i lugaren blant middager, undertøy, kjærlighet, lengsel og håp. Om bord på Hestmanden blir deres redsel også vår. Det er mitt ønske at alle unge i Norge kan få ta del i denne levende historietimen.»
– Karina Folkestad (Avdelingsleder, musikk og dans, Vågsbygd videregående)

«DET HELDIGE SKIPET er en sterk forestilling som gir et nakent og ærlig møte med en del av vår krigshistorie som få kjenner til. Nerven og intensiteten, og skuespillerne evner å spille ut både sorg, glede, usikkerhet og frykt. Den fysiske scenografien, samt bruk av gjennomarbeidede lydkulisser, bidrar sterkt til autensitet og identifikasjon. Som lærer er jeg ikke i tvil om at jeg vil ta med mine elever hit!»
– Line Key Graarud (lærer)