Test
Det heldige skipet
– en krigsseilerhistorie
av og med Jon Erik Myre og André Lassemo
2. verdenskrig er i full gang. Den norske handelsflåten blir brikker i en total krig, og norske sjøfolk står brått midt i kampens hete, enten de selv vil det eller ei. Vår historie begynner når beskjeden om at tyskerne har inntatt Norge nettopp har nådd mannskapet. Vi følger karakterene Ingvald og Oskar, to svogere som arbeider om bord på D/S Hestmanden. Deres reise, situasjonene skipet og dets mannskap havner i, og svogernes hjemkomst, presenteres gjennom møter dem i mellom, bokstavelig talt mellom slagene.
Teaterforestillingen tar utgangspunkt i dokumenter og intervjuer gjort av krigsseilere under 2. verdenskrig. Det historiske bakteppet til denne forestillingen, så vel som Hestmandens opplevelser, bygger direkte på kilder hentet fra Norsk krigsseilermuseum ved Vest-Agder-museet. De to hovedkarakterenes liv, opplevelser, og samtaler seg imellom er fiktive, men er inspirert av intervjuer av tidligere krigsseilere. Forestillingen er et samarbeidsprosjekt mellom teaterkompaniet Kanon Produksjon og D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum ved Vest-Agder-museet, og ble spilt om bord på skipet D/S Hestmanden i september 2022 og på turné sommeren 2023.
Medvirkende
Åsmund-Brede Eike
Regissør
Rebecca Dahle
Kostymedesigner
Kristian Bronebakk
Lyddesigner
Victor Phillipson
Lysdesigner/teknisk avvikler
Tilbakemeldinger fra publikum
En sterk opplevelse
Lørdag 12. august hadde jeg gleden av å få oppleve teaterstykket “Det heldige skipet” – om bord på Hestmanden – det faktiske heldige skipet, ved havn i Mandal. Skipet bygget i 1911 har overlevd to verdenskriger, og har i sommer huset teaterscene for en forestilling skapt av Kanon Produksjon. Manus er utarbeidet av Jon Erik Myre og André Lassemo i fellesskap. De to har også rollene i stykket, førstnevnte spiller Ingvald og sistnevnte Oskar, to fiktive krigsseilere som samler i seg mye av erfaringene som kommer frem i en mengde intervjuer med tidligere krigsseilere. Åsmund Brede Eike er regissør og dramaturg. Produksjonen er blitt til i samarbeid mellom Kanon Produksjon og D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum.
Forestillingen er sterk og gjør dypt inntrykk. Først og fremst er de to skuespillerne svært gode der de fremstiller disse to, som jo også er svogere og ikke helt tilfeldig havner på det samme skipet i det Norge blir okkupert av nazi-Tyskland.
Vi følger dem gjennom liv og leven, landlov og julekveld på havet, og enda mer gjennom angst og gru, fortvilelse og forferdelse – alt sammen troverdig og levende spilt av to energibunter som kan sitt fag. Det blir en beretning om krigsseileres angst generelt, og mer spesielt om to menn som lærer hverandre å kjenne under ekstreme påkjenninger, og dermed om erkjennelse av hva både familiebånd og enda mer vennskapsbånd betyr når det røyner på som verst.
Jeg hadde tilfeldigvis med meg to utenlandske gjester som ikke behersker norsk. De var en smule informert om hva det skulle dreie seg om. Men reaksjonen etterpå taler for seg selv: De var både beveget og rystet av det de omtalte som fremragende fysisk teater i de fantastiske omgivelsene lasterommet foran i baugen på Hestmanden byr på. Dersom forestillingen heretter skal leve videre og sommerens teaterturné skal gjentas et senere år, nøler jeg ikke med å gi den min sterkeste anbefaling.
Emil Otto Syvertsen
Medlem av Norsk Kritikerlag
«Jeg har vært og sett på kollegaene mine som har laget en veldig flott forestilling om en liten bit av det å seile under krigen, og endel sider som kanskje ikke man snakker om så ofte. Det var veldig rørende og veldig flott, så det håper jeg folk kommer og ser, for det er både verdt det og viktig. Det er historien vår. Kjempe flott.»
– Helge Jordal (skuespiller)
«Nå sitter jeg hjemme i godstolen og er helt utslitt etter den intense forestillingen vi var vitner til i lasterommet om bord i Hestmanden! Og ja, jeg må bruke “vitner” istedenfor “publikum”, for vi følte at vi satt der mens handlingen faktisk utspant seg. En nærhet og intimitet som grep tak i oss fra første øyeblikk og holdt fast til det var ferdig, og vi ikke visste helt om det var riktig å gå derfra eller om vi burde bli sittende og la alt synke ordentlig inn. Tusen takk til begge dere dyktige karer i Kanon Produksjon for en fantastisk prestasjon! Dette vil vi bære med oss lenge.»
– Tove Laberg Kristoffersen
«Det er skummelt nært. Du sitter så nærme du kan komme til noe av det viktigste vi har av norsk historie. Og det er nydelig formidlet med et lite glimt i øyet til tider, så rak alvorlig. Veldig, veldig flott og sterkt.»
– Olav Christopher Prowse
«Vi fikk det rett inn i brystet her. Vi var nesten med på det, på en måte. Det var noe helt annet å få det med øynene. Og vi fikk det helt inn i sjela vår.»
– Publikummer i Langesund
«Det var veldig interessant. Spennende, rett og slett. Jeg spissa ørene veldig når jeg høre underveis om kapteinen på Hestmanden som ble kalt for Jentoft. Det var sannsynligvis bestefaren min.»
– Terje Jentoft Larsen
«Det er klart at innenriksfarten var tøff, men også utenriks, sånn som dette her, å være borte fra familien sin i fem-seks år. Det er helt umenneskelige lidelser som folk har vært igjennom. Vi har sett kinofilmen om Krigsseilerne, og den syns vi var veldig bra. Det som utdypes her gjennom dette stykket er jo det emosjonelle. Hvor ødelagt man blir, og hvor vondt det gjør å være i den situasjonen. Å være redd hele tiden. Å være langt borte fra familien sin. Det er en prestasjon å ta ut så mye emosjoner som skuespiller. Det er veldig tøft gjort.»
– Bente Bolstas
«Jeg føler meg rett og slett heldig som har fått se DET HELDIGE SKIPET, og det håper jeg veldig mange flere også drar og gjør. Varm anbefaling.»
– Mari Nøren Stenersen
«Det som var det fine med forestillingen er at de to som spilte var verdt å høre på, og de forklarte på en veldig fin måte hvordan det må ha vært å være krigsseiler. Vi har i familien, både på min og på min samboers side, opplevd å miste folk under krigen på norske skip, og det var sterkt å få den stemningen vi fikk der nede. Nesten som å være om bord med disse to som var så forskjellige, men som ble veldig gode venner. Det var en forestilling som jeg nå anbefaler for mine kamerater, og jeg skal ha med flere på neste forestilling før det er ferdig her i Oslo.»
– Svein Stubberud
«Jeg ble helt rørt til tårer. Jeg anbefaler det sterkt. De bragte historien til live på en ny måte.»
– Publikummer i Kristiansand
«Det var helt fantastisk. Det var sterkt. Det er jo historie dette her. Det er viktig å vite hva som har skjedd. Flott prestert av skuespillerne. Og ikke minst, å være om bord i skipet. Uforglemmelig. Veldig sterkt med glimt av litt humor innimellom som hjelper med å bygge det opp. Alt i alt, en utrolig fin forestilling som alle burde gå og se.»
– Ronnie Mega Herdlevær (skuespiller)
«Det var stort. Det er en stor del av vår historie, og et privilegium å få innblikk i. Det er vondt og fint på samme tid.»
– Publikummer i Kristiansand
«Det var en veldig sterk forestilling. Det gjorde sterkt inntrykk, og klart, det å spille den på båten gir en ekstra dimensjon. Faren min var krigsseiler, så det her var sterkt.»
– Publikummer i Langesund
“Som sønn av krigsseiler og leder av Agder Krigsseileres Minneforening var det med en viss spenning og litt skepsis jeg satte meg ned i lasterommet på Hestmanden til forestillingen Det heldige skipet. Da jeg gikk derfra følte jeg at jeg hadde vært med på noe stort ! De to skuespillerne, samspillet, regien, rammen- alt stemte og gav meg og helt sikkert også de andre tilskuerne en uforglemmelig opplevelse. Jeg kan trygt si at jeg kom nærmere de opplevelser krigsseilerne måtte hatt. Stor takk!!”
– Arne Lervik (Leder av Agder Krigsseilers Minneforening)
“DET HELDIGE SKIPET levendegjør D/S Hestmandens og krigsseilernes historie på en unik måte. Lokalet til teaterstykket gir det hele en ekstra dimensjon, – her får man en bit av den viktige krigsseilerhistorien i autentiske omgivelser i Hestmandens lasterom. Skuespillerne leverer solide og troverdige tolkninger av krigsseilernes opplevelser, og setter fokus på flere av følelsene krigsseilerne må ha gått gjennom, – alt fra sinne, sorg og dødsangst, til glede, samhold og kampvilje. DET HELDIGE SKIPET setter sine spor hos publikum, og er et viktig bidrag i formidlingen av krigsseilerhistorien.”
– Ragnhild Bie (Konservator på D/S Hestmanden)
“Dette var en fantastisk forestilling! Vi ble grepet av både en sterk historie og sterke skuespillerprestasjoner. Vi har nå sett og latt oss begeistre av 4 ulike produksjoner fra Kanon Produksjon og ble også denne gangen imponert! Myre og Lassemo klarer å formidle en sterk og viktig historie, og det at forestillingen foregår ombord på Hestmanden skaper en utrolig sterk ramme rundt stykket. Håper virkelig flere får mulighet til å se denne forestillingen! Som lærer i videregående skole på Østlandet tenker jeg det å se DET HELDIGE SKIPET hadde vært en ypperlig mulighet for elever til å bli bedre kjent med denne viktige delen av norsk historie.”
– Begeistret hilsen fra Karin og Tor Borøy
“I en god time blir vi en del av de to krigsseilernes liv. Med både lukt, hørsel og syn er vi tett, tett på disse to menneskenes dramatiske skjebne der langt ute på havet. Vi er der i lugaren blant middager, undertøy, kjærlighet, lengsel og håp. Om bord på Hestmanden blir deres redsel også vår. Det er mitt ønske at alle unge i Norge kan få ta del i denne levende historietimen.”
– Karina Folkestad (Avdelingsleder, musikk og dans, Vågsbygd videregående)
“DET HELDIGE SKIPET er en sterk forestilling som gir et nakent og ærlig møte med en del av vår krigshistorie som få kjenner til. Nerven og intensiteten, og skuespillerne evner å spille ut både sorg, glede, usikkerhet og frykt. Den fysiske scenografien, samt bruk av gjennomarbeidede lydkulisser, bidrar sterkt til autentisitet og identifikasjon. Som lærer er jeg ikke i tvil om at jeg vil ta med mine elever hit!”
– Line Key Graarud (lærer)